Frank O’Brien
Al meer dan 25 jaar houdt Frank O’Brien lammeren op zijn boerderij in Ballyborder (Ierland). Hij is de vijfde generatie van de familie die dit boerenbedrijf runt. Dat doet hij uiteraard niet alleen. In Ierland is het gebruikelijk dat de hele familie helpt. Daarom zijn zijn vrouw en drie kinderen ook vaak tussen de dieren te vinden.
Frank: “Ik vind het mooi om te zien hoe mijn kinderen, net als ik vroeger, heerlijk onbezorgd buitenspelen op de boerderij, opgroeien met de natuur en zo meekrijgen waar hun eten vandaan komt. Je ziet dat het respect en een voorliefde voor de natuur geeft.”
Het boerenbedrijf op het ongerepte platteland beslaat 120 hectare. Naast schapen en lammeren lopen er enkele runderen op het terrein. Frank is toegewijd aan het produceren van biologisch vlees en de boerderij wordt dan ook gerund in strikte overeenstemming met de Organic Trust-voorschriften. “Niet alleen een diervriendelijke werkwijze en duurzaamheid zijn voor mij belangrijk. Ik ben ook een groot voorstander van de rol van kwaliteit en traceerbaarheid in de veehouderij.” Dit is duidelijk geen holle frase want Frank is ook lid van het Bord Bia Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS).
De dieren
Ierland staat bekend om het houden van schapen. Het gematigde klimaat en de natuurlijke omgeving staan het toe dat lammeren buiten kunnen worden gehouden. Ook Frank laat zijn dieren het merendeel van het jaar vrij grazen. Vanzelfsprekend dus dat ze voornamelijk gras als voeding hebben. “Het is niet alleen gras” zegt Frank. “We hebben ook grasmengsels met bijvoorbeeld rode klaver.” Het kuilvoer voor in de winter komt van zijn eigen velden. Ook verbouwt hij wat haver, biologisch uiteraard.
In de winter staan de dieren binnen. De stal is ruim voorzien van een strobed dat regelmatig wordt ververst. De ‘vieze’ stro met mest vormt weer een belangrijke voedingsbron voor zijn land. “Kunstmest hoort immers niet op een biologisch bedrijf. Wij moeten we het hebben van natuurlijke drijfmest en andere organische mest, en dat gaat best”, licht Frank toe.
Midden in het seizoen telt de kudde zo’n 160 volwassen ooien en 40 ooilammeren (jaarlingen). De lammeren kunnen van diverse rassen zijn. Frank houdt voornamelijk Texel en Belclare ooien en een Charollais ram. De dieren zijn gezond. “Texel en Belclare rassen hebben een relatief goede weerstand tegen wormen en passen dus goed op een biologisch bedrijf. Ik kom weinig veterinaire problemen tegen”, zegt Frank.
Ja, een dier- en natuurvriendelijk werkwijze kan een uitdaging zijn, maar dat vind ik niet erg. De marges zijn klein, maar ik ben trots op hoe en wat ik produceer.
Trots
Hoewel de marges volgens hem klein zijn, is Frank blij met zijn beslissing al die jaren geleden om biologisch te produceren. “Geen chemicaliën op mijn bedrijf waar behalve de dieren ook mijn kinderen rondlopen. Ja, een dier- en natuurvriendelijk werkwijze kan een uitdaging zijn, maar dat vind ik niet erg. Ik ben trots op wat ik produceer.”