Het boerenbedrijf

“Al ruim 10 jaar ben ik boerin”, zegt Henny. De zelfstandigheid, het werken met dieren en in de natuur zijn, is wat haar het meest aanspreekt. Sinds de start is er veel veranderd op de Brabantse varkenshouderij, zeker met de uitbreiding van een zorgboerderij.

“Vanaf het begin voelde ik al dat een biologisch bedrijf meer bij mij paste omdat de dieren dan vele malen gezonder zijn en prettiger oud worden.”  Die gedachtegang over de gezondheid en de kwaliteit van leven is in de praktijk voor haar bevestigd. Antibiotica heeft Henny dan ook al jaren niet meer hoeven toe te passen. Het bedrijf is sinds enkele jaren 100% antibioticavrij en KIWA-gecertificeerd.

Henny staat er niet alleen voor in de bedrijfsvoering. Man en zoon helpen ook mee op de boerderij, een echt familiebedrijf. “Daarnaast hebben we nog enkele hulpboeren”, voegt Henny toe. Daarmee doelt zij op cliënten van Zorgboerderij ‘Op Maat’ van zoon Geert waarmee zij samenwerken.  “Zij helpen niet alleen met de varkens, ze zijn ook dol op de kippen, geiten en konijnen die we hier hebben rondlopen.”

De dieren

Als de biggen 3 maanden zijn komen ze van een opfokboerderij, naar het bedrijf van Henny. De biggen zijn een kruising tussen de rassen Topig50 en Piétrain. Henny: “Het Topig50 deel is van de moederzijde. Een Topig50 moeder past goed in een bio bedrijfsvoering, want het is een rustige zeug in de omgang met de biggen. Piétrain heb je nodig voor de bevleesdheid.”

Ik gun mijn varkens de ruimte met een vrije uitloop, een speelplek en voldoende stro. Ook krijgen ze bio-mengvoer en appels gevoerd. Zo blijven ze gezond en worden ze prettig oud.

De circa 1200 varkens hebben het goed bij Henny. Ze kunnen 24/7 vrij uitlopen naar buiten en binnen hebben ze een fijne strooiselstal. Dat wil zeggen een stal waarvan driekwart van de bodem bedekt is met een dikke laag stro. Het andere kwart wordt vrijgelaten van stro. Dit is de plek waar de varkens mesten, noem het hun toilet. Enkele roostergootjes in dit gedeelte helpen om de binnenruimte droog te houden. “De stal is zo ingericht dat er een speelruimte, een eetruimte en een mestruimte is. Op deze manier houden we de stal netjes, droog en schoon”, aldus Henny.

Over het voer hebben de varkens niets te klagen. Het bestaat uit bio-mengvoer (o.a. gerst, rogge, tarwe, mais en haver) wat afkomstig is uit regionale grondstoffen, en bio- kuilvoer wat goed is voor de spijsvertering en darmflora van de varkens. Als bijproducten krijgen ze heerlijke biologische appels, peren en ander bio-fruit dat uit gesorteerd wordt. Dat is fruit waar niets mis mee is, maar dat bijvoorbeeld kleine plekjes heeft door hagelschade en daardoor niet naar de supermarkt gaat. “Onze varkens keuren goed voer niet af op uiterlijke schoonheidsfoutjes” zegt Henny met een vrolijke grijns op haar gezicht. Dit fruit haalt Henny bij nabijgelegen fruittelers. Zo helpt het bedrijf ook mee voedselverspilling te verminderen.

Trots

Een biologische werkwijze, werken met zorgcliënten, ‘afgekeurde’ appels gebruiken; redenen genoeg om dit bedrijf als uniek totaalplaatje te bestempelen. Toch ziet Henny kans om nog een wensenlijstje op te sommen: “Wij zijn altijd op zoek naar een manier om het bedrijf te verduurzamen. Ik zou bijvoorbeeld graag mijn eigen energie opwekken door zonnepanelen te plaatsen.  Op maatschappelijk vlak zou ik graag aan de boerderij een zorglocatie maken zodat de cliënten altijd dicht bij de dieren zijn, dit geeft hen meer rust. En ‘last-but-not-least’, de optie om met omliggende telers, Lebon en partners van Lebon meer toe te werken naar een circulaire keten spreekt mij enorm aan. Ik draag graag mijn steentje bij aan een beter voedselsysteem.”

Hoezeer ze zich ook op de toekomst blijft richten, Henny kan ook enorm genieten van het hier en nu wat ze heeft opgebouwd. “De bedrijfsvoering is op orde en we hebben rustige varkens die goed overweg kunnen met mensen en een gezond, fijn leven leiden. Ja, dat geeft een voldaan gevoel.”